Skjuts-in-i-ugnen-risotto med pesto
Skjuts-in-i-ugnen-risotto med pesto
Det finns massvis med anledningar till varför vi älskar den här färgsprakande risotton. Ugnsbakning betyder att vi slipper stå vid spisen och röra om + att broccolipeston tillför det lilla extra samtidigt som den smyger in viktiga vitaminer för hela familjer.
Portioner
4Förbereda
15Tillaga
35
Frysa
mig!
ingredienser
- 1 matsked olivolja
- 15 g osaltat smör
- 1 stor, finhackad lök
- 85 g finhackad vitkål
- 1 tesked oregano
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 280 g risottoris
- 400 g krossade tomater
- 700 ml grönsaksbuljong utan salt
- 1 matsked tomatpuré
- Till broccolipeston
- 40 g cashewnötter
- 4 broccolibuketter
- 15 g grönkål (ta bort stjälkarna)
- 125 ml olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 40 g riven pecorino eller parmesan
Så här gör du
- Värm ugnen till 180 grader. Hetta upp olja + smör i en ugnssäker gryta på medelvärme. Tillsätt lök + kål och stek i 5 minuter under omrörning tills ingredienserna mjuknat.
- Tillsätt oregano, vitlök + ris och koka i två minuter under omrörning. Häll i krossade tomater, builjong + tomatpuré och koka upp. Rör om ordentligt, täck över med lock och sätt i ugnen i 25 minuter eller tills riset har kokat färdigt. Rör om efter halva tiden.
- Gör broccolipeston under tiden. Sätt cashewnötterna i en stor stekpanna + rosta på medellåg värme i fyra minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Häll ned i en matberedare + mixa tills nötterna är finhackade. Tillsätt broccoli, grönkål + vitlök och mixa igen tills det blir en grövre pasta.
- Tillsätt olivoljan medan matberedaren fortfarande är igång. Till sist rör du ned pecorino eller parmesan. Servera risotton med en stor sked pesto + riv över lite extra ost.
Mumsigt för dom små
Är din lilla yngre än 10 månader bör du byta ut parmesanen mot cheddar då den inte är pastöriserad.
Praktiska tips
Denna risotto fungerar utmärkt att servera tillsammans med kyckling om du vill göra en ännu mer mättande rätt.