Vanliga frågor

Shopping

var kan jag köpa Ellas utanför Sverige?

Du kan hitta oss i Storbritannien, Nederländerna, Norge, Sverige, Finland, Belgien, Island, Schweiz, Malta, Estland, Hongkong, Kina, Förenade Arabemiraten och många fler länder i världen!

Produkter + ingredienser

vilka produkter från Ella innehåller mjölk, gluten, nötter, ägg + soja?

Ta en titt på filtret för kostbehov på Ellas butik för att upptäcka vilka smaskiga produkter som är lämpliga för din minstings kost.

Produkter + ingredienser

var på Ellas förpackningar finns allergeninformationen?

Det är ett lagligt krav att alla allergener måste vara markerade i ingrediensdeklarationen. Vi markerar allergener i produkten med fetstil i ingredienslistan på baksidan av förpackningen.

Nedanför ingredienslistan anger vi all ”kan innehålla”-information för produkter som inte innehåller allergenen men är tillverkade i en fabrik som hanterar den. Om produkten inte har en markerad allergen och det inte finns någon ”kan innehålla”-varning då innehåller inte produkten den specifika allergenen.

Produkter + ingredienser

varför använder Ellas palmolja?

Vi använder ekologisk palmolja i tre av våra mellanmål*. All palmolja vi använder har sitt ursprung i Colombia och är certifierad som en segregerad källa av Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO).

Som en del av vårt engagemang att vara ett hållbart företag har vi dock lovat att ta bort palmolja från vår mat och vi har redan startat denna förändring med lanseringen av vår nya bar med frukt + havre som är fri från palmolja.

Ta reda på mer om vårt engagemang med att använda etiska + hållbara ingredienser här.

*Barnkex med vanilj + banan, barnkex med äpple + ingefära och salta kex med palsternacka + vallmofrö

Produkter + ingredienser

varför använder Ellas palmolja?

Alla våra barnmatsprodukter är certifierade av ekologiska bönder och producenter att vara ekologiska + att använda ekologiska ingredienser som är certifierade med samma standard. Ekologisk odling + matproduktion innebär miljömässig praxis som är tipp-topp, mycket biologisk mångfald och försiktig användning av naturresurser som mark och vatten, samt de högsta standarder för djurvälfärd.

Produkter + ingredienser

vad är Ellas syn på socker i mat?

Vi tillsätter inte raffinerat socker i vår mat; smaken kommer från ekologisk frukt, grönsaker eller naturligt sötningsmedel som ekologisk honung, agave eller maltextrakt.

Sockret i våra produkter är enbart naturligt förekommande, precis som det är i en hel bit frukt. All vår mat följer de strikta reglerna för barnmat och vi ser till att vi gör vårt yttersta för att prioritera smak + näring för minstingar.

Vi siktar alltid på att hålla vår totala sockernivå så låg som möjligt, och vi siktar på att vara lägst i klass för socker, samtidigt som vi behåller en balans av alla andra näringsämnen.

Vi rekommenderar att minstingar äter en varierad och balanserad kost som inte bara fokuserar på sockerinnehåll utan även på att erbjuda ett brett utbud av nyttig, god mat.

Produkter + ingredienser

tillsätter Ellas salt? varför är salt deklarerat i näringstabellen?

Vi tillsätter aldrig salt i våra produkter på Ellas kök. Saltet som är närvarande i våra produkter är uträknat från naturligt förekommande natrium i ingredienserna.

Vi är noggranna med att minimera det totala saltet i våra produkter från varje källa och strävar efter att balansera näring och den smaskiga smaken som du förväntar dig från Ellas.

Produkter + ingredienser

hur kan Ellas påsar ha lång hållbarhetstid + hålla sitt näringsvärde?

På Ellas kök har vi åtagit oss att skapa smaskig hälsosam mat som är bra för små magar. För att se till att våra påsar är goda och har lång hållbarhetstid använder vi en speciell matlagningsprocess som säkerställer att produkten är helt säker och samtidigt behåller så mycket näringsämnen som möjligt och påsarna är sedan lufttätt förslutna.

Vi använder starka förpackningar som skyddar maten, ser till att den smakar riiiktigt färskt + är praktisk för familjer på språng.

Produkter + ingredienser

kan jag återvinna Ellas förpackningar?

Påsar + mellanmålsförpackningar: Våra påsar + mellanmålsförpackningar är för närvarande inte accepterade av lokala kommuner för återvinning i Sverige. Kort, burkar + brickor: Alla våra kort och burkar + brickor i plast är helt återvinningsbara och i stor utsträckning insamlade på trottoarer av lokala kommuner.

Klicka här för att ta reda på mer om hur vi arbetar för att förbättra förpackningshållbarheten.

Produkter + ingredienser

vad är Ellas förpackningar gjorda av?

Våra påsar är gjorda av skikt av matsäker plast i lager – och många av dem har ett lager av aluminium också. Aluminiumet kommer aldrig i kontakt med maten men hjälper att hålla den smaskiga maten på insidan riktigt god och säker för små magar.

All kartongförpackning som används för våra lådor är 100 % återvinningsbar och är gjord av en blandning av FSC-certifierade och återvunna källor. Vi använder grönsaksbläck och vattenbaserade överdrag för att trycka lådorna och våra tryckplåtar är kemikaliefria.

Produkter + ingredienser

har Ellas något uttalande om modernt slavarbete?

Ja, du kan läsa vårt uttalande om modernt slavarbete here.

Produkter + ingredienser

En del av Ellas produkter innehåller bär – är de säkra att ge till min minsting?

Frukt och grönsaker har supernyttiga egenskaper och förser oss med olika vitaminer och mineraler samtidigt som de lyser upp och är färgglada. De är alla bra att introducera till din minsting från början av invänjningen.

Vissa bebisar kan vid tillfälle utveckla en hudreaktion, som utslag, när mat som citrusfrukter, bär, tomater, aubergine eller kiwi kommer i kontakt med huden. Detta är inte nödvändigtvis en allergi och kan minska med tiden men det är alltid bäst att sluta ge den maten om en hudreaktion utvecklas och prata med din hälsorådgivare eller läkare för råd. Du kan ofta introducera den här typen av mat gradvis på nytt men sök alltid medicinsk rådgivning först.

När ny mat introduceras, speciellt allergener som gluten, nötter eller ägg, se alltid upp för reaktioner.

Produkter + ingredienser

Har Ellas någon policy om djurvälfärd?

Vi är passionerade när det gäller hälsa + välfärd för djuren som tillhandahåller köttet + mjölken i vår mat.

Genom att använda enbart ekologiskt kött + mjölk i våra smaskiga produkter kan vi säkerställa att vi upprätthåller de högsta standarder gällande djurvälfärd som finns att tillgå. Våra leverantörer granskas individuellt + certifieras av ekologiska kontrollorgan enligt EU-standarder [http://ofgorganic.org] vilket ger oss en helt spårningsbar leverantörskedja.

Ellas kök har uppmärksammats för vårt åtagande till högre standarder för djurvälfärd av Compassion in World Farming och vi har tilldelats ”Good Chicken”-priset (2016), ”Good egg”-priset (2017), och ”Good Pig”-priset (2019).

Du kan ta reda på mer i vår Animal Welfare Policy.

Användning av våra produkter

kan jag ta med Ellas produkter på ett plan?

Våra påsar kan tas med på ett flygplan utan något som helst problem – våra smaskiga ekologiska smoothie-frukter är faktiskt serverade till barn på British Airways-flyg! Du kan även hitta dom på flygplatser i Boots-affärer!

Om du tar med påsar i din resväska rekommenderar vi att lägga dom i en plastpåse, bara i det fall det går hål på dom eller dom blir superklämda då dina resväskor kan komma att kastas runt! Om du tar med dig några in i kabinen föreslår vi att du ser upp för noggrann personal som anser barnmaten vara vätska och över 100 ml. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar flygbolaget innan du flyger.

Användning av våra produkter

kan jag frysa Ellas påsar?

Ja, du kan frysa innehållet av 4 månaders-påsar + smoothie-frukter från Ellas kök genom att klämma ut dom på en steriliserad form för iskuber. Vi rekommenderar inte att frysa våra 6, 7 och 10 månaders-påsar eller våra måltider för småbarn, p.g.a. ingredienser som är anpassade för större barn.

Vi rekommenderar att frysa våra 4 månaders-produkter och smoothie-frukter inom 24 timmar efter att påsen öppnats, kom ihåg att alltid testa temperaturen innan du matar dina minstingar. Vi rekommenderar inte att frysa eller kyla och sedan återupphetta barnmat som redan har värmts upp, då detta kan vara osäkert för minstingar

Du kan kyla vårt 4 månaders-utbud i upp till 48 timmar efter öppning och du kan frysa våra 6, 7 och 10 månaders-påsar i frysen i upp till 24 timmar efter att locket tagits av.

Användning av våra produkter

hur värmer jag upp Ellas produkter?

Våra 4, 6 och 7 månaders-påsar ska aldrig värmas i mikrovågsugn; det finns många andra lätta sätt att värma upp dom på!

 • Det lättaste sättet att värma upp vår 4, 6 och 7 månaders-barnmat är att lägga påsen i hett vatten i några minuter för att värmas upp
 • Du kan klämma ut vår smaskiga barnmat i en kastrull och försiktigt värma upp den medan du rör om kontinuerligt.
 • Eller så kan du kan klämma ut vår smaskiga barnmat i en mikrovågssäker skål och försiktigt värma upp den i mikrovågsugnen.

Kom ihåg att alltid testa temperaturen innan du matar din minsting med uppvärmd mat.

Våra 10 månaders-påsar är helt säkra att värma i mikrovågsugn. För att värma upp dem, riv bara upp toppen av påsen, ställ den på en tallrik (i det fall det rinner över) och värm upp den. Rör om ordentligt för att jämna ut eventuella varma fläckar och, som alltid, testa temperaturen innan du matar din minsting.

Vi rekommenderar inte att värma upp våra smaskiga yoghurtar, vår barnfrukost + vårt mjölkfria utbud eftersom dessa smakar bättre kylda eller rumstempererade.

Användning av våra produkter

kan jag frysa recepten från Ellas kokböcker + från receptsamlingen?

Storkok är jättebra för upptagna föräldrar + vårdgivare så vi har sett till att recepten i vår kokbok + receptsamling är lämpliga att frysa in. Här är några praktiska råd för att hjälpa alla att frysa in sina smaskiga recept + hålla sig säkra!

 1. Se till att frysen är trevlig + kall på -18 °C (0 °F)
 2. Den mesta maten är lämplig att frysa in (förutom ägg med skal) men en viss typ av mat smakar lite bättre färsk.
 3. Kötträtter är säkra att frysa in upp till tre månader.
 4. Vegetariska rätter och smaskiga mellanmål som kakor + kex kan hållas frysta i upp till tre månader.
 5. Sätt på en klisterlapp på dina lådor så du vet till vilket datum du kan använda dom.
 6. Du kan laga stuvningar, såser + köttbitar direkt från djupfryst tillstånd – kom bara ihåg att anpassa din tillagningstid för att se till att maten är riktigt genomvarm innan du serverar den!
 7. För all övrig mat, se till att den är helt tinad innan du värmer upp den på nytt. Värm alltid upp den tills den är rykande het. Rör om i den för att se till att det inte finns några heta (eller kalla!) fläckar.
 8. Ris är säker att frysa in + värma upp på nytt, så länge det kyls ned snabbt efter tillagning (det är bäst att göra detta inom en timme). Du kan värma upp det frusna riset på nytt i mikrovågsugn tills det är rykande hett.
 9. Se till att du tinar din mat på ett säkert sätt. Täck den + ställ in den i kylen, lägg den in en lufttät behållare i kallt vatten eller tina den i mikrovågsugnen. Dessa tre sätt säkerställer att otrevliga bakterier inte kan ta sig in i maten när den tinas.
 10. Använd din mat så fort den är tinad – låt den inte ligga framme där otrevliga bakterier kan ta sig in i den.
 11. Och slutligen... Kom ihåg att det inte är säkert att frysa mat som tidigare varit frusen på nytt.